sâmbătă, 30 octombrie 2010

De ce am ajuns sa fim numiti "tigani" in Europa?

  In ultimii ani un procent foarte mare de conationali au ales calea pribegiei imprastiindu-se prin toata Europa de Vest si Sud- Vest in cautare de locuri de munca.
  Prin urmare, multe zone din tari ca Franta, Italia, Spania, Portugalia si mai nou Anglia, Germania, Danemarca, Olanda, au inceput sa rasune de glas romanesc si muzica asisderea.
  Nimic rau in asta, ar zice unii.
  In ultima perioada insa tot mai multe voci fac presiuni asupra asezarilor romanesti din aceste tari incercand sa le indeparteze mai cu vorba buna ( "fratilor, nu mai avem noi ce munci daramite voi , plecati acasa"), mai cu forta    (vezi exemplul adoptat de Nicholas Sarkozi cu expulzarile).
  Un optimist ar spune cel mai probabil: " ne arunca din tara lor din cauza tiganilor ce se dau drept romani si merg sa fure si sa cerseasca profitand de acoperirea ce le-o asigura statul roman; daca insa ii expulzeaza pe tigani atunci romanii vor sta linistiti si poate chiar vor prospera in tarile in care s-au stabilit".
  Un pesimist ar spune ca au europenii ceva cu noi si se folosesc de pretext pentru a scapa de mana de lucru ieftina si usor adaptabila care le-a invadat tarile in ultimii 3-4 ani" .
  Nu stiu care este adevarul si cred ca nici voi nu stiti dar realitatea este cruda: pentru multi europeni este cat se poate de clar: romanii reprezinta un pericol si trebuiesc indepartati.
  Dar de ce?
  Cetateni romani au performante sportive de invidiat la cluburi din Europa (hai sa nu facem referire numai la fotbal desi acolo sunt cei mai multi, ci la sport in general), romanii au pus umarul la dezvoltarea constructiilor, lucreaza in sistemele de sanatate, invatamant, administratie, armata, interne etc.
  Unii mai curajosi au intervenit decisiv in salvarea vietilor acestor oameni care acum ne numesc "tigani".
  Nimeni nu ii marginalizeaza pe germani din cauza lui Hitler si a Holocaustului, pe italieni pentru Mafia, pe danezi pentru droguri legale, pe francezi pentru faptul ca au sange in alcool si nu invers si pentru faptul ca se opun oricarui progres ce nu-i implica in mod direct.
  Dar pe noi da.
  De ce?
  Daca aveti un raspuns scrieti-l, poate imi dau si eu seama cum de am ajuns in situatia asta, ca si popor.
  Si mai am o singura nelamurire si cu asta inchei: Suntem sau nu mandri in momentul in care vorbim cu un cetatean strain si ii spunem ca noi suntem Romani?
 

Andi Ciudoescu
Blogger
 

2 comentarii:

  1. ...e vorba de unii tigani, in primul rind.Pe acestia i-ai vazut 'in actiune', da? Cu siguranta.Apoi , e o mare lacuna de comunicare si din partea statului roman, in legatura cu 'toti suntem tigani'. Complicate chestiuni, dar nu imposibile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aici ar fi multe de discutat si nu am timpul si dispozitia necesare pentru a face asta,dar iti pot spune ca principalii vinovati pentru situatia asta sunt atat cei in cauza,cat si imbecilii care "conduc" aceasta tara de 20 de ani incoace.

    RăspundețiȘtergere