Iata ca revin dupa aproape 1 an de lipsa din spatiul articolelor virtuale, si desi am ratat comentarea atator evenimente importante, imi voi face o scurta retrospectiva a anului ce peste 24 de zile se incheie. Sau mai devreme.........
Desi nu am mai scris de atata timp, incerc usor sa-mi dezmortesc ideile si degetele deopotriva intrucat sirul evenimentelor anului 2012 a fost deschis printr-o dezmortire fara precedent a constiintei nationale serios afectata de scandalul iscat in jurul eliberarii de prerogative din ministerul sanatatii a doctorului Raed Arafat. Nimeni nu prevedea evenimentele ce au tinut prima pagina a ziarelor si breaking news-urile canalelor de stiri si nu numai, timp de cateva zile. Dezmortirea s-a consumat pe data de 15 Ianuarie, cand hoardele de manifestanti, dupa vreo doua zile de imbranceli si huiduieli indreptate in directia barajelor de jandarmi, au decis ca e vremea sa-si apere convingerile cu arma in mana. Si, fireste, nu era vorba de vreo figura de stil ci chiar de obiecte vatamatoare sanatatii si integritatii corporale lansate strategic catre capetele jandarmilor ce aveau nenorocul de a intersecta traiectoria obiectelor zburatoare identificate ulterior ca si bolovani. Tot ce urca, trebuie sa si coboare.
Ce a urmat a fost razbel, castigat in cele din urma de cei care au preferat sa plece acasa si au fost scutiti de aprigele bastoane ce cadeau din toate partile , de gazele lansate fara a se face economie si de aprigul ger care a urmat peste vreo cateva zile.
Si ce ger a fost. In scurt timp am trecut, destul de abrupt de la `Live-Piata Universitatii` la `Infernul Alb` care a pus stapanire pe toata tara cu nameti de 3-4 metri , cai de comunicatie intrerupte si regiuni intregi izolate.
Atunci lozincile s-au schimbat iute din ``sa plece Guvernul si Presedintele`` in ``sa vina Pompierii, Armata, Jandarmeria, primavara, Gigi Becali``. Zapada s-a oprit din caderea hipnotica si de la replici ca `` utilaju`, unde e domne` utilaju` `` s-a trecut la ``utilaju, cat e domne` utilaju; aaa, dincolo era mai ieftin.``
Zapada s-a topit, a cazut un guvern, au trecut sarbatorile de Paste, a cazut si al doilea guvern, a venit vara.
Lumea s-a bulucit spre Mare. Nu mai conta ce guvern conduce, se demite Presedintele, cu cat s-a scumpit salamul la magazinul din colt sau daca vine sfarsitul lumii in Decembrie.
Pe principiul ``in concediu nu ma uit la bani``, concetatenii s-au imprumutat de la vecini, CAR, camatari, banci, unii pe altii si s-au dus la mare. Foarte fericiti ca tocmai se inaugurasera 2 benzi ale deja cunoscutei pe plan international si intergalactic (ca si melodiile lui Fuego) a autostrazii A2 Bucuresti-Constanta si ajungeau cu vreo ora mai devreme decat planuisera initial.
La mare, la soare, distractia e mare si cheltuiala pe masura, motiv pentru care inevitabil s-a produs si migratia in sens invers cu aglomeratia aferenta si imbarbatarile de genul la anu` strang bani din timp si mai stau 2 zile in plus. Cand sa vezi, surpriza. Presedintele care era cand au plecat, acum nu mai era. Era altul. Framantari politice, discursuri inflacarate, Constitutia Romaniei terfelita , reinterpretata si redesenata, romani debusolati si dezinteresati. Normal ca din aceasta cauza nici referendumul ce a urmat nu a fost mai normal. Dar ce mai este normal la momentul de fata. Poate doar anormalul. Normal.
In fine, presedintele s-a intors, noi am aflat ca in functie de ziua in care s-a facut numaratoarea voturilor si de partidul care a facut-o suntem, undeva intre 16 milioane si 22 de milioane de locuitori ca deh, de la o zi la alta mai mor vreo 4-5 milioane si se mai nasc inca 6. Marja de eroare e foarte mica intrucat INS este o institutie serioasa ce calculeaza la zecime ce calculeaza ei acolo. Deci am aflat cu stupoare ca recensamantul a fost un fas si institutiile nu mai stiu cati oameni guverneaza. Sau cati au guvernat.
Toamna nu a mai adus schimbari importante.
A venit iarna. In sfarsit e gata A2. Pacat ca se va inchide pe motiv ca e iarna si nu are cine sa o dezsapezeasca. O inauguram de 1 Mai.
Restul bucatilor de autostrazi vor urma sa vina. Daca nu vine sfarsitul lumii primul si le strica.
Acum vine Craciunul si dupa aia Anul Nou. 2 saptamani magice in care ne odihnim, refacem in memorie traseele si evenimentele prin care ne-a dus anul 2012. Ne aducem aminte de lucrurile bune pe care anul le-a avut si incercam sa le uitam pe cele rele. Speram ca 2013 sa vina cu vesti bune, cu salarii marite, cu servicii multe, cu politicieni cinstiti, cu investitii straine, cu caini cu covrigi in coada, cu Fuego emigrat in Canada sau Australia, cu lucruri bune in general.
Astea fiind spuse, inchei retrospectiva anului si daca nu va veni multasteptatul cataclism, apocalips, sfarsit al lumii din 21.12.2012, ca doar nici maiasii nu erau prea buni la calcule de probabilitati, voi mai veni cu ceva de Craciun.
bine ai (re)venit!
RăspundețiȘtergere