Revin dupa foarte mult timp cu postarile ca sa aduc in discutie o stire pe cat de buna, pe atat de neverosimila.
Se spune prin targ ca dupa terminarea lucrarilor ce deservesc proiectul parcajului subteran de la Piata Universitatii intreaga zona va fi reconfigurata iar spatiile verzi ce vor fi amenajate vor fi realizate nu de catre o firma specializata ( adica o firma ce a primit un contract mai mult decat nesimtit de la PMB ) ci de catre 3 femei arhitect, printre care si Simona Dirvariu, o arhitecta romanca stabilita la Paris.
Din cate se pare, conform reprezentantilor Ordinului Arhitectilor din Romania, proiectul celor trei arhitecte ar fi fost "proiectul cu cel mai bun raport calitate pret", venind cu niste solutii simple dar moderne.
De mentionat ca cele 3 au concurat cu inca 5 proiecte castigand aproape "la mustata", cu un avans de 70 puncte, in detrimentul firmei Dragan Architecture care de asemenea a venit cu un proiect ambitios ( poate prea ambitios avand in vedere ca presupunea modificarea aliniamentului statuii lui Mihai Viteazul fata de grupul statuar Heliade-Radulescu - Gheorghe Lazar - Spiru Haret).
Toate proiectele depuse in acest sens presupuneau transformarea celebrei parcari Dalli din fata BCR, a spatiului verde si a trotuarului adiacent, intr-o uriasa zona pietonala presarata cu spatii verzi menita sa puna in valoare atat arhitectura cladirilor din arc cat si a cladirii Universitatii Bucuresti, precum si sa integreze elementele functionale dar si structurale ale statiei RATB si a parcajului subteran.
Proiectul castigator va cuprinde cel mai probabil o insula destinata exclusiv circulatiei pietonale ce va ingloba si grupul statuar readus pe vechiul amplasament, circa 3 pastile de vegetatie realizate in concordanta cu vegetatia actuala din teren si va cuprinde probabil si o fasie accesibila automobilelor, cu circuit inchis, pe partea cu cladirea BCR destinata riveranilor.
Finalizarea lucrarilor este asteptata sa se intample prin vara anului viitor, urmand ca dupa aceea atentia sa se concentreze pe zona Coltea- Piata Palatului.
Detaliile proiectelor au fost preluate de pe www.forbes.ro precum si de pe www.green-report.ro.
Acum revenind la Piata Universitatii, faptul ca de amenajare se ocupa niste oameni care au mai desenat niste schite la viata lor si au lucrat si cu municipalitati din cadrul Uniunii Europene, nu poate decat sa ne bucure.
Intrucat in ultimii ani incheierea contractelor cu "florari" s-a realizat nu neaparat pe criterii de performanta cat pe criterii de natura politica sau chiar familiala ( ca deh, sa mance si gura lor ceva), ne-am trezit cu braduti plantati primavara si lalele plantate prin luna octombrie, iarba udata all seasons, pe ploaie sau arsita, si bani multi aruncati pe debitele raurilor Dambovita si Colentina ca sa nu zic nimic de apa sambetei.
Inca mai avem spatii verzi in Bucuresti. Hai sa le reconfiguram, sa le facem functionale, sa le incadram in peisaj cum trebuie si sa le dovedim utilitatea pentru a nu ajunge in situatia de a le transforma in insulite pentru pietoni sau parcaje improvizate din beton armat.
Oameni avem, de fonduri facem rost, vointa ne lipseste.
Cum spunea un cantec odata, " mai avem nevoie si de iarba".
Despre parcajul subteran voi reveni cu un alt post cand voi avea mai multe date.
Acum ma retrag, hai pa.
La multi ani!
RăspundețiȘtergere